Rozhodli ste sa prejsť na paleo stravu, buď dobrovoľne alebo
zo zdravotného hľadiska. Keď ste ten druhý prípad je mi to ľúto. Vezmite si to
z tej lepšej strany. Všetko zlé je na niečo dobré. A verte mi! Práve
táto zmena Vám pomôže k lepšiemu životu.
Čo môžeme konzumovať a čo je zakázané sme si už
povedali. Ďalší krok kupovania a zbavovania sa veci zo svojej domácnosti
už máme tiež za sebou.
Ďalším krokom je stravovať sa Paleo aj mimo domu.
1.prípad
Chodíme do práce. Aspoň si myslím, že ste pracujúci ľud ako
ja. A ako sa stravovať v práci bez toho aby sme porušili naše nové
stravovanie?
Počas pracovnej prestávky si radi vyvetráme hlavy.
Reštaurácie nám ponúkajú rôzne jedlá v podobe denného menu. Je však takéto
stravovanie bezpečné?
Odporúčam sledovať popis jedál v dennom menu. Každý
jedálny lístok musí mať zoznam Alergénov
obsiahnuté v jedlách.
2.prípad
Najistejšie je variť si doma! Privstať si alebo nachystať raňajky
a obed večer pred spaním. Viem bude
to pre Vás zmena ak nie ste navyknutý chystať si jedlo. Možno ani neraňajkujte a prvé
jedlo okúsite na obednej prestávke v reštaurácií. Možno si len kúpite
bagetu v bufete a takto ďalej existujete až do večera, kedy dôjdete domov a máte chuť
zjesť všetko, čo vidíte. A hlavne rýchlo. Preto táto urýchlená doba
vymyslela polotovary plné konzervantov.
Ja viem! Poviete si nie je čas. Nestíham. Uvedomte si však,
že k svojmu telu by sme sa mali správať ako k chrámu. Videli ste
niekedy v chráme neporiadok? Nie. Leskne sa čistotou a je plná kvetov.
Ak budeme mať čisté, silné a správne fungujúce telo,
nebudú Vás ťažiť choroby, reuma, bolesti alebo akékoľvek infekcie. Budete
zdravý a hlavne štíhli.
Základ je strava, ktorá predstavuje 80% úspechu. 20% predstavuje pohyb.
Ak chceme byť zdravý musíme si vypestovať ďalší návyk. A to
nachystanie si stravy na nasledujúci pracovný deň.
Osobná skúsenosť
Zo začiatku som si chystala len raňajky + desiatu a olovrant
vo forme (mrkvových tyčiniek s pestom alebo dipom, orieškov, ovocia).
Na obed som chodila do reštaurácie ako som Vám načrtla v prvom
prípade. Sledovala som zoznam alergénov. Po čase (po prechode zo sacharidov na tuky), mi moje telo samo dávalo najavo, čo je pre neho správne. Preto si obed v reštaurácii
doprajem len raz za čas a výhradné si chystám jedlo doma. Viem čo všetko
obsahuje a mám istotu, že jem kvalitnú stravu bohatú na zdravé tuky a vitamíny.
Výhody
Bude sa Vám to zdať nemožné všetko stíhať. Začiatky sú vždy
ťažké. Prvou výhodou je, že v priebehu 2 týždňov si na to zvyknete a budete
si vedieť zorganizovať čas.
Ďalšia výhoda je, že aj keď strávite viac času v kuchyni
nadobudnete prax a vyskúšate rôzne nové chute. Vaše paleo recepty nebudú
len tak ležať na poličke (alebo uložené v počítači) nevyužité.
Poslednou výhodou je, že sa začnete na svoje kulinárske
večeri tešiť. Ja si to ozaj užívam! :)
A ako vraví publikácia Moderné paleo: Nie sme na vojne! Raz za čas si môžeme dopriať niečo zo zakázaného zoznamu! ;) S mierou!
Vaša
Komentáre
Zverejnenie komentára