Medzi ne neodmysliteľne patrí cvikla, tekvica, jablko
a vlašské orechy. Vybrala som pre Vás recepty, ktoré správne na-budia
a ochránia Vašu imunitu v blížiacom sa chladnom počasí. Najedzte sa
do zdravia a krásy a to vďaka zelenine!
Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Spája sa s ňou história Keltov a pohanských zvykov. Ako aj súčasný Americký sviatok Halloween. Konzumáciou tekvice získame potrebné minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík. Je vhodná pri detoxikácií organizmu, znižuje množstvo tukov v krvi a veľké množstvo cennej vlákniny.
Z tekvice dokážete urobiť super prílohu k mäsku vo forme pyré alebo na spôsob pečených zemiakov :D. Nakrájam na kocky a šup do pece. Ja obľubujem tekvicovú polievku alebo alebo tekvicové sladké variacie.
Raňajky: Wafle http://blog.paleo-doupe.cz/2013/12/08/dynove-vafle/
Príloha: Dyňové pyré trochu inak http://www.zdravajsikrasna.cz/oregano-basil-dynove-pyre-dynove-bomby/;
Obed: Tekvicová polievka http://varimepaleo.sk/tekvicova-polievka-koriandrom/
Dezert: Tekvicový čokoládový krém :) http://www.paleolifestyle.cz/tag/dyne/
---
Cvikla (červená repa)
v sebe skrýva komplex živín ako zinok, meď, železo, jód, draslík,
vápnik, horčík, kyselinu listovú a vlákninu.! :) Zlepší nám nie len
trávenie, kvalitu vlasov a nechtov
ale spomalí aj známky starnutia vašej pleti. A ako bonus znižuje
cholesterol v krvi.
Doplnkový šalát k raňajkám: 1cvikla + 1 jablko + 3 mrkvy. Nastrúhame na jemno. Pridáme nálev: 1/2 citróna + 1/2čl škorice, 1/2 čl rímska rasca, 1/2 čl červená paprika a štipka kajánskeho korenia. Premiešame.
Príloha: Cviklová kapusta: je vyborná k pečenej kačke, kurčaťu alebo bočiku: http://varimepaleo.sk/cviklova-kapusta-ktora-prekvapi-postup-na-pecenu-krkovicku/
Obed: Cviklové fašírky: http://blog.paleo-doupe.cz/2015/02/15/veprove-karbanatky-s-repou/
---
Príloha: Cviklová kapusta: je vyborná k pečenej kačke, kurčaťu alebo bočiku: http://varimepaleo.sk/cviklova-kapusta-ktora-prekvapi-postup-na-pecenu-krkovicku/
Obed: Cviklové fašírky: http://blog.paleo-doupe.cz/2015/02/15/veprove-karbanatky-s-repou/
---
Jablká obsahujú množstvo vlákniny, vitamíny C a B6, fosfor,
draslík a rad antioxidantov, ktoré chránia DNA v ľudských bunkách a znižujú tak
riziko vzniku rakoviny, chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou
chorobou. Jablká pomáhajú pri chudnutí a kontrole cholesterolu.
Som rada, že zásoba jabĺk za naším domom a u babky je dostatočná. Aspoň do začiatku zimy postačí :).Dezerty: Jablkové muffiny (namiesto kokosovej múky som dala struhaný kokos) https://paleosnadno.cz/recept/jablecne-mini-muffiny/
Škoricové sušienky s jablkami: http://www.paleolifestyle.cz/2012/02/29/skoricove-cookies-s-jablky-a-orechy/
Neskutočné dobrý Jablčný makovník: http://blog.paleo-doupe.cz/2014/05/18/jablecny-makovnik/
Chutná príloha: Cibuľka s kolieskami jabĺčka. Popražíme
cibuľku na masle/ghe do sklovita. Pridáme jabĺčka, ktoré sme si nakrájali na
tenké polmesiačiky.
---
---
Vlašské orechy
sú dobrým zdrojom vitamínu B1 pre správne fungovanie srdca, B6 pre
správne fungovanie mozgu a tvorby červených krviniek, E pre spomaľovanie
starnutia buniek, odstránenia únavy, znižovania krvného tlaku a rizika vzniku
infarktu a mozgovej porážky. Sú bohaté na fosfor, draslík a horčík, zinok pre imunitný
systém a hojenie rán, železo,
selén, meď a mangán, ktorý
podporuje plodnosť u oboch pohlaví.
Obsahuje (70%) tukov,
ktoré tvoria zdraviu prospešné nenasýtené
mastné kyseliny, ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam.
Okrem toho podporuje spaľovanie telesného tuku.
Zásoba vlašských orechov v našej domácnosti je ozaj nekonečná. Pýšime sa veľkou úrodou týchto zdravých a chutných plodov. Dajú sa využiť na 100 spôsobov. Ja ich používam niekedy namiesto mandli ( pomletím dosiahnete mandľovú múku) pomeliem a mám orechovú múku, ktorá sa zvyčajne používa do dezertov.
A čo tak si z nich vytvoriť majonézu? Áno je to možné! http://blog.paleo-doupe.cz/2015/08/05/majoneza-z-vlasskych-orechu/
Dezert: Netradičná chuťovka http://blog.paleo-doupe.cz/2013/09/27/peceny-banan-s-datlemi-a-vlasskymi-orechy/
Obed: Losos v orechovej chruste http://varimepaleo.sk/peceny-parmezanovo-orechovej/
Snack: Pikantné oriešky http://varimepaleo.sk/restovane-pikantne-orechy/
Komentáre
Zverejnenie komentára