Najzdravšie plody jesene...



Medzi ne neodmysliteľne patrí cvikla, tekvica, jablko a vlašské orechy. Vybrala som pre Vás recepty, ktoré správne na-budia a ochránia Vašu imunitu v blížiacom sa chladnom počasí. Najedzte sa do zdravia a krásy a to vďaka zelenine!

Tekvica patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Spája sa s ňou história Keltov a pohanských zvykov. Ako aj súčasný Americký sviatok Halloween. Konzumáciou tekvice získame potrebné minerály ako železo, meď, horčík, zinok, či draslík. Je vhodná pri detoxikácií organizmu, znižuje množstvo tukov v krvi a veľké množstvo cennej vlákniny.

Z tekvice dokážete urobiť super prílohu k mäsku vo forme pyré alebo na spôsob pečených zemiakov :D. Nakrájam na kocky a šup do pece. Ja obľubujem tekvicovú polievku alebo alebo tekvicové sladké variacie.

Dezert: Tekvicový čokoládový krém :) http://www.paleolifestyle.cz/tag/dyne/ 

Odporúčam publikáciu Sladkosti bez výčitiek od Tatiany Jelínek, v ktorých nájdete dezerty, ktoré môžu konzumovať pažrúti, ktorí sa stravujú v režime sladké paleo (povolené sú dezerty)

---

Cvikla (červená repa) v sebe skrýva komplex živín ako zinok, meď, železo, jód, draslík, vápnik, horčík, kyselinu listovú a vlákninu.! :) Zlepší nám nie len trávenie, kvalitu vlasov a nechtov  ale spomalí aj známky starnutia vašej pleti. A ako bonus znižuje cholesterol v krvi.

Doplnkový šalát k raňajkám: 1cvikla + 1 jablko + 3 mrkvy. Nastrúhame na jemno. Pridáme nálev: 1/2 citróna + 1/2čl škorice, 1/2 čl rímska rasca, 1/2 čl  červená paprika a štipka kajánskeho korenia. Premiešame.
Príloha: Cviklová kapusta: je vyborná k pečenej kačke, kurčaťu alebo bočiku: http://varimepaleo.sk/cviklova-kapusta-ktora-prekvapi-postup-na-pecenu-krkovicku/
Obed: Cviklové fašírky: http://blog.paleo-doupe.cz/2015/02/15/veprove-karbanatky-s-repou/ 

                                                                                ---

Jablká obsahujú množstvo vlákniny, vitamíny C a B6, fosfor, draslík a rad antioxidantov, ktoré chránia DNA v ľudských bunkách a znižujú tak riziko vzniku rakoviny, chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Jablká pomáhajú pri chudnutí a kontrole cholesterolu.
Som rada, že zásoba jabĺk za naším domom a u babky je dostatočná. Aspoň do začiatku zimy postačí :).

Dezerty: Jablkové muffiny (namiesto kokosovej múky som dala struhaný kokos) https://paleosnadno.cz/recept/jablecne-mini-muffiny/
Škoricové sušienky s jablkami: http://www.paleolifestyle.cz/2012/02/29/skoricove-cookies-s-jablky-a-orechy/ 
Neskutočné dobrý Jablčný makovník: http://blog.paleo-doupe.cz/2014/05/18/jablecny-makovnik/ 
Chutná príloha: Cibuľka s kolieskami jabĺčka. Popražíme cibuľku na masle/ghe do sklovita. Pridáme jabĺčka, ktoré sme si nakrájali na tenké polmesiačiky.  

                                                                                ---

Vlašské orechy sú dobrým zdrojom vitamínu B1 pre správne fungovanie srdca, B6 pre správne fungovanie mozgu a tvorby červených krviniek, E pre spomaľovanie starnutia buniek, odstránenia únavy, znižovania krvného tlaku a rizika vzniku infarktu a mozgovej porážky. Sú bohaté na fosfor, draslík a horčík, zinok pre imunitný systém a hojenie rán, železo, selén, meď a mangán, ktorý podporuje plodnosť u oboch pohlaví.
Obsahuje (70%) tukov,  ktoré tvoria zdraviu prospešné nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho podporuje spaľovanie telesného tuku.

Zásoba vlašských orechov v našej domácnosti je ozaj nekonečná. Pýšime sa veľkou úrodou týchto zdravých a chutných plodov. Dajú sa využiť na 100 spôsobov. Ja ich používam niekedy namiesto mandli ( pomletím dosiahnete mandľovú múku) pomeliem a mám orechovú múku, ktorá sa zvyčajne používa do dezertov. 

A čo tak si z nich vytvoriť majonézu? Áno je to možné! http://blog.paleo-doupe.cz/2015/08/05/majoneza-z-vlasskych-orechu/ 
Obed: Losos v orechovej chruste http://varimepaleo.sk/peceny-parmezanovo-orechovej/

Komentáre